07 декември 2008

Размисли под Martin

От доста време забелязвам, че все повече хора около мен консумират енергийни напитки (ЕН). В дискотеките наблюдавам от много време модерната комбинация ЕН + твърд алкохол. А, къде отиде зеленият S******I със сок зелена ябълка?
Спомням си когато се появи R** **ll на него имаше надпис "Да не се смесва с алкохол", но той доста бързо изчезна. Защо ли? Защото никой няма да пие само сокче, а ще го комбинира с алкохол и не би било приятно да има предупреждения от този сорт за този спорт. Започнаха и неустоимите промоции на клубовете - бутилка концентрат с 5 ЕН например. Страшна работа! Едно време промоциите бяха от сорта на "happy hour", в който щастлив час получаваш две на цената на едно или просто голямо на цената на малко. Но както всичко в тази готина държава и тези промоции се изродиха до бутилки. Няма да се учудя ако децата ни пият с дамаджани.
Сетих за темата вчера, докато наблюдавах масовата консумация на ЕН в една дискотека и си спомних моята първа от общо двете ми употреби на R** **ll.
Трябваше на 24 май да посетя рождения ден на един приятел роден на тази светла дата, който от близо 10 години се занимава с пазене на депутатите в парламента от бягство по време на заседания, а ако няма кворум ги събира по коридорите на парламента. Първо отидох на бала на моя приятелка, която обичам като сестра и там разбира се консумацията на алкохол беше повишена в компанията на готини хора и приятели. Стана време абитуриентката да заминава за ресторанта, а аз за рождения ден.
На рождения ден отново алкохол се консумираше бая. Разбрах клуба, в който ще продължи празненството на абитуриентската вечер. Стигайки там бях много пиян. Приятелката ми ме попита какво ще пия. R** **ll отговорих без да се замислям, след като го видях в ръцете й. Изпих го и след 20 минути се чувствах по-трезвен от бастун. Мислих си какви ли лайна има в тая чекия, че за 20 минути съм като нов, все едно сега съм се събудил, бодър, трезвен, с тонус и готов да овършее дискотеката от танци. Продължихме до сутринта.
На следващия ден се позачетох за магията малко повече. Предшественика на R** **ll е енергийна напитка, която се произвежда в Тайланд от една фармацевтична компания. Тя е в стъклено шише, не е газирана и е много по-сладка от тези ЕН напитки, които ние знаем. Абе като сироп за кашлица си е. Използвала се е масово от общите работници по строежите и тираджиите прекосяващи Азия на длъж и на шир през 70-те и 80-те години.
1982 един Австралиец отива в Тайланд изморен от часовата разлика в скока му между двете местни времена праска едно шишенце от ЕН и остава изненадан от ефекта. Връща се в Европа и с идеята, че все още на този пазар няма такова чудо прави малко разработки - газиране, не я подслажда толкова много, логото го запазва. Хоп 1987 се появява на бял свят R** **ll, като първият чуждестранен пазар е Унгария и САЩ.
В България не знам от кога се дистрибутира, но стана fuckin' modern. Забелязвам, че хората я употребяват като сокче, без да си дават сметка ко стаа аджеба.
Другото, което наблюдавам е употрбата на ЕН сред все повече и повече шофьори. Чудя се баща ми и много други татита как карат и продължават да карат без допълнителен октан в кръвта. Е, верно те не са modern mother fuckers.
Всъщност ЕН са много готин бъркоч от едни и същи основни съставки както пише на опаковката на R** **ll например:
"газирана вода, захар, глюкоза, лимонена киселина, таурин (1g), глюкуронолактон (600mg), кафеин (80mg), инозитол, витамини (ниацин, пантенол, B6, B12), аромати, оцветители (карамел, рибофлавин)".
По отделно няма смисъл да се разглеждат, все пак е важна цялостната комбинация и как тя ни прави яки пичове, пък и по отделно ако ги разглеждам се доближавам малко до химията, която не ми е стихията. След консумация резултатът е:
Аеробната издръжливост се увеличила с 9%, това ще рече, че ако сме ходили 100км ще можем да минем 109км след консумация или ако пуваме ще изплуваме 9%повече. Става въпрос за постоянно натоварване на мускулите във времето.
Анаеробната издръжливост се повишава с 24%, тоест ако вдигаме 100кг щанги (както аз например) сега ще можем 124кг. Става по-голяма силовата издръжливост на човека. Рязкото натоварване на група от мускули.
Наблюдава повишаване на бодростта с около 60%.
Концентрацията и паметта с около 10%.
Сърдечната честота с 15% при незначителна разлика в стойностите на кръвното налягане.
Времето за реакция се понижава.
Но, какво става всъщност? ЕН отключва енергийните резерви на организма. Тези резерви иначе не се усещат. Тоест после ни трябва повече почивка, за да възстановим и тях.
Повечето хора знаят как действа алкохола - влияе на системата, която контролира емоциите и паметта, намалява кръвоснабдяването на мускулите, действието върху малкия мозък намалява способността на човек да пази равновесие. Алкохола подтиска нервните центрове в хипоталамуса, които контролират сексуалната възбуда. С повишаването на концентрацията на алкохол в кръвта, се увеличава сексуалното желание, но способността да правим секс намалява. Употребата на алкохол води до дехидрация чрез действието върху хипофизната жлеза. С повишаването на концентрацията на алкохола, се нарушава дишането, сърдечния ритъм и температурните центрове. Човек диша по-бавно, налягането на кръвта и температурата спадат. Когато алкохола окаже влияние върху костния мозък, на човекът му се доспива и т.н. всички сме пили все пак, знаем ;)
Това което си мислих може би се оказва вярно. Докато ЕН напитка те "вдига" и те прави супермен, алкохолът те "сваля" и те прави парцал. А, на какво ще заприличаш накрая зависи от самия теб и съотношението им. Въпросът е, че тази борба дали ще си парцал или супермен е химико-физична и се води вътре в тялото, органите и във всяка една клетка. И двете напитки действат едновременно върху органите в тялото, но водят до коренно противоположни резултати.
Ето ето един прост пример: В една кутийка ЕН има толкова кофеин, колкото в едно кафе. А, кой пие водка с кафе? Ха-Ха!
Другото интересно е, че консумацията на ЕН вдига консумацията на алкохол с 36%, точно заради ефекта "супермен". Пием ЕН и не ни "хваща" => пием още. Носим много! Защо хабите алкохола бе хора? Като можеш да се напиеш с 100гр, защо трябва да изпиваш 136гр. Тоест ефекта на стотачката се постига с 136гр. (Да ме простят братятата от Джихада срещу трезвеността за нищожните количества споменати в примера горе). Тоест лесно правим равенството 100=136. Яко!
Промоции има навсякъде. Също и толкова магьосници. Които пият и нищо им няма. А, всъщност в организма са се случили толкова много неща, че да те е страх да си помислиш само.
Абе вие си му мислете, на мен ми беше интересно да прочета малко по въпроса.
Колкото до шофьорите, да си пият каквото им се иска. Стига да стигат до точка "В" живи, здрави, прави и корави, спазвайки закона за движение по пътищата.

Няма коментари: