20 януари 2009

Колега, не ме занимавай с глупости



Неотдавна Шефът беше пуснал една публикация по повод треската около кандидат-студентските изпити. Интересното е, че изровил стара тетрадка по литература и е цитирал едно време какво е писал в училище. Теми, есета, ОЛВ и т.н. Естествено и всички останали сме писали подобни глупости.
Сетих се и аз за архива. Търсих точно определено нещо оставило дълбок и неизтриваем прорез в паметта ми.
В едно упражнение в университета трябваше да се напишат малко теорийка, сметчици и други забавни работи на тема коаксялни кабели в специален протокол. Естествено там (университета) правилото "защо да е просто, като може да е сложно" важи на 100%.
Теорията гласеше:

"В по-нискочестотния обхват коаксиалните линии се изработват във вид на многопроводни концентрични системи от успоредни проводници. Външният проводник се образува от няколко проводника, разположени по образувателните на кръгов цилиндър във върховете на правилен многоъгълник, вписан в направляващата окръжност на основата на цилиндъра. Броят на проводниците се избира не по-малко от четири. Вътрешният проводник може да бъде съставен или от един, или от няколко проводника както външния."

След 10-15 прочита само погледа придобива по-тъповато изражение, иначе мракът си остава все същият. Ако имаше просто една картинка, всичко щеше да е от ясно, по-ясно. Естествено в учебника няма картинка, за да не разбереш случайно какво е коаксиален кабел.
Затова и студентите затъпяват с всеки следващ набор, защото всичко е безкрайно сложно, а всъщност е адски просто. Но, тъй като не може да се разбере, се наизустява или преписва без да се влага капка мисъл.

Няма коментари: