25 декември 2008

смс ли чакаш ти?

От скоро си мисля как нещата, ценните неща в нашия живот се обезценяват. Губят стойността си. Обезличават се. Заличават се.
Шибаната работа е там, че за каквото и да се замисля е така.
Да вземем едно кино. Сега къде се ходи на кино? Мол, Арена... Няма значение кой филм дават, поемаме по пътя без много да мислим. Все ще гледаме нещо като отидем :) То и без това филмите ги връткат пред 15 мин. Първосигнално става всичко бе деееба! Като робот. Кино - Арена и това е!
Но там чарът е друг, щях да забравя. Няма значение филмът, важно е да тъпчем пуканки "Екстра Мега Пак +". Накрая се оказва, че само пуканки сме яли. Вярно, че и филмите в днешно време са за пуканкояди, не за зрители.
Колко много кина имаше до преди няколко години! Водеха се спорове къде е по-добре да се гледа даден филм. В едното звукът бил по-добър, в другото екранът по-широк и куп още глупости. Но имаше избор!
Сега изборът е дали "Екстра мега пак +" или "Мега пак"? А? Сложно? Да!

Онзи ден ходих в едно кино със затихващи функции за съжаление. Щяха да го затварят и него, но май се размина. Крепи се на спонсорство предполагам. Персоналът е на възраст колкото баба ми. Салонът прилича на провинциално читалище. Опърпан е. Скоро му смениха озвучаването, защото до скоро беше с едни "Респром" тонколони ако не се бъркам, но и да бяха други не се отличаваха много от познатите соц озвучителни тела. Но единствено там дават филми от началото на миналия век. Всякакви!
Единствено там има киноуниверситет, естествено любителски, но двугодишен. Лектори разказват за различните периоди на киното преди прожекциите. Много може да се научи за седмото изкуство там.
Скоро на същото място гледах филм от 1922г. със съпровод на пиано и симултантен превод. Трима души ти предават магията на киното като се брой и този, който сменя ролките на прожекционния апарат. Уникално е! Магия! Изкуство!
Всичко това за десетина зрители в салона, които са на преклонна възраст. Оборотът от прожекцията в този случай е около 40лв. Мъка!
Всичко хубаво изчезва лека полека.

И сега, на Коледа получавам едни смс-и от знайни и незнайни хора, които смс-и са по шаблон написани, дори ако се разровя в нета може да ги намеря. Написано веднъж, нажмите кнопку и хайде-е-е до 100 получателя наведнъж, които след 5 мин. не можем да си спомним дори кои бяха. Получавайки го забелязвам, че изпращачът не би могъл да напише такова пожелание.
Защо всичко става толкоз повърхностно? Всичко е аутоматик! Няма никакъв смисъл бахти?
Едно време камината у нас се отрупваше с картички, даже понякога мястото не стигаше. Сега няма нито една. И от няколко години е така.
Е да, смс-и бол!
Но, за да пратиш картичка трябва да отидеш, да избереш за всеки по една, да измислиш пожелание, да я надпишеш, да я сложиш в плик, да го надпишеш, да залепиш марка, да идеш до пощата (на мен по-весело ми беше да ги пускам в пощенските кутии на трамвайте), да ги разпределиш по градове и да ги изпратиш.
Но в целия този ритуал се крие празникът, за теб и околните, които скоро ще получат картички. Ти си им отделил достатъчно внимание, избирайки им подходящата картичка, подходящото желание и т.н.
Но естествено по-добре е да си гледаме коледната програма по телевизията и да цъкаме смс-и. Мъка! Мързел!
Пичове, не искам спамърски смс-и, мога и сам да си ги прочета в нета. Пък и 30ст. по-малко на мобилния оператор отиват така;) Което само по себе си е празник.
Не искам да си помислям децата ни как ще празнуват и честитят празниците. Със сигурност ще е още по-изчекнато. Може би телепатично. Готино ще е. ха-ха
Всичко губи първоначалния си смисъл и се обезличава.
Ценностите на хората изчезват...

3 коментара:

Vens каза...

Еди, нещата се променят, от дребните детайли до по-съществените. Измислят се нови неща, които стават част от всекидневния бит и изместват други. Няма как да е иначе. Но и не виждам какво лошо има в това. Не смятам, че има нещо обезличаващо в новите, по-удобни и добре озвучени киносалони от типа на Арена и Мултиплекс, които изместиха старите кина. Има пуканки, бира и други неща, има на едно място много салони и през 15 минути започва филм. Това са неща, които не са нищо повече от удобство и улеснение. Да, различно е, отколкото преди, но защо да е лошо.

Така е и с много други неща, които се променят - големи, добре заредени магазини изместват кварталните магазинчета от 10 квадрата; слушаме предимно Mp3-ки, а преди си купувахме дискове и касетки, които си имаха обложки (по това и аз малко изпитвам носталгия), а още по-рано наште и магнетофонни ленти са ползвали; кореспондираме по електронна поща, скайп и социални мрежи в интернет, вместо да си изпращаме писма на хартия; и още много, много други детайли.

Понякога и аз си спомням с носталгия за такива неща, но честно казано за повечето битовизми от едно време даже не си спомням. Пък и съм още млад да се терзая с такива неща. Защото, бате Еди, това са повърхностни неща - очукания кино салон, с пръщящ звук, телеграмите, мръсните кръчми с червени покривки на лекета и поставени под стъкло и.т.н. Не са това съществените и ценни неща, за които се гнетиш, че се обезличават. Това са просто битовизми. Същественото е как хората се държат помежду си.

nickey каза...

виж го от добрата страна - остава повече време за пийене, рипанйе и ровйене!

важно е да ти пука, но не и да ти го напукват.. скоро и без тва ше живееме в mall-ове, така че стегай китарата, ше крещиме в магазини на версаче и диор и ше денсиме в центровете на СОМО!

eddito каза...

Абе копеле, аз това се чудих...
Не може ли да направят един огромен MALL с родилно в началото, по средата обредна зала и накрая един крематориум, та да може да е още по-лесно. Няма ли да е яко! Ха! Един инкубатор и в него всичко :)
Лудница!